D in "sondajele" efectuate de noi printre prieteni, cei mai mulți sunt de părere că Transfăgărășanul este cel mai frumos traseu de la noi din țară. Jeremy Clarkson pe când era om cuminte la Top Gear a declarat în cadrul emisiunii că avem cel mai frumos drum din lume, pur și simplu nu poți respinge asemenea afirmații. De fapt poți, dar de ce ai face una ca asta?
Primul segment al Transfăgărășanului trece prin fața hidrocentralei de la Vidraru amplasată subteran în masivul Cetățuia. De aici, în apropierea cetății Poenari, drumul urcă pe serpentine și viaducte, trecând prin trei tunele mai scurte ajungând pe Barajul Vidraru.
În partea nordică a drumului, după Tunelul Bâlea Transfăgărășanul trece prin rezervația naturală Golul Alpin și Lacul Bâlea, pe la lacul glaciar Bâlea urmat de o coborâre abruptă în serpentine.
Transfăgărășanul are o lungime de 92 de kilometri și trece peste 830 podețe, 27 viaducte. A prins formă în numai patru ani, între 1970-1974, la inițiativa lui Ceaușescu. Pentru sculptatul munților au fost necesare peste 6.500 tone de dinamită și multe sacrificii.
Traseul este de-a dreptul spectaculos, iar de peisaje ce să mai vorbim, oriunde privești ochii se relaxează. Pentru o experiență cât mai plăcută noi vă recomandăm ca atunci când decideți să mergeți pe Transfăgărășan să nu o faceți în fugă. Trebuie să petreceți cel puțin două-trei zile pentru a acoperi o mare parte din ce are de oferit acest loc îmbietor.
Unul din tronsoanele cele mai dificile ale Transfăgărășanului, este cuprins între Lacul Bâlea și Bâlea Cascadă pe o lungime de 13 km.
Informații utile dacă vrei să vizitezi: Circulația este deschisă în perioada iulie – octombrie a fiecărui an. Chiar și în afara sezonului de iarnă drumul este înzăpezit, iar dezăpezirea nu este tocmai practică la o asemenea altitudine. Viteza recomandată este de numai 40km/h. Nu am semnalat radare pe Transfăgărășan, dar este recomandat să mergeți regulamentar datorită numeroaselor serpentine. Aveți grijă să nu vă uitați aparatul foto, acumulatorii și îmbracațivă bine, la cota 2.042 m e mai mult decât răcoare.
View this post on InstagramA post shared by Andreea-Aurelia Purcel (@andreeaaurelia95yahoo.com_) on
Nouă Transfăgărășanul ni s-a părut altfel de fiecare dată, fiind foarte aproape de norii care sunt într-o mișcare continuă, stând pe loc și închizând ochii preț de câteva minute poți avea senzația la redeschiderea lor că nu ești în același "film" și asta fără să ai Alzheimer. Peisajele îți taie efectiv respitația, iar noi îți recomandăm să te deconectezi un pic mai mult decât obișnuiești pentru că vei fi mai câștigat. Privește, inspiră, expiră, trăiește și bucură-te!
Drumul începe din localitatea Arefu, județul Argeș și se termină în localitatea Cârțișoara din județul Sibiu. Noi am parcurs Transfăgărășanul de la sud la nord, cât și invers, iar verdictul nostru ar fi să alegi sensul de mers care ți-e mai comod. Ambele sensuri de mers sunt spectaculoase și ideal este să le încerci pe amândouă.