Transalpina, un drum vechi de 2000 de ani - ROWALK
parallax background

Transalpina, un drum vechi de 2000 de ani

8 august 2017
O pădure în culori
1 august 2017
Muzeul Trovanților: un salt în timp de 6,5 milioane de ani
25 august 2017
 

Cu singuranță știi deja că Transalpina este cea mai înaltă șosea din Carpați care urcă până la 2145 m în Pasul Udrele.

Partea pe care noi o considerăm mai interesantă este vechimea acestui drum. Este unul dintre cele mai vechi drumuri din Europa și a prins contur în urmă cu aproximativ de 2000 de ani.

Construită de legiunile romane cu scop strategic

În documentele vechi, un geograf anonim din Ravena a menționat de drumul pe care istoricii l-au denumit ”coridorul IV strategic roman”, care era segmentat în două părți. Un segment urmărea cursul Oltului, până la vărsarea în Dunăre, iar celălalt segment ocolea prin vest grupa Retezat-Godeanu şi prin nord masivul Parâng. Pe baza acestor date, unele surse susțin că drumul a fost construit de legiunile romane între anii 101 și 104, pentru a ocupa Sarmisegetusa.

Acum hai să punem istoria deoparte și să vorbim despre magia traseului!

Cu aproximativ 148 kilometri lungime, șoseaua Transalpina traversează Munții Parâng și se așterne de la Novaci până la Jina Săliște, însă punctele culminante ale traseului cu adevărat fermecătoare se întind de la Rânca și te țin fără să clipești până la Obârșia Lotrului.

 

Șoseaua se prezintă foarte bine, noi avem un Volvo model sport care simte orice denivelare, ei bine Transalpina a trecut testul cu brio, prea puține impedimente pentru a le aduce în discuție. Dar oricât de bun ar fi asfaltul, nimic nu se poate compara cu o urcare sănătoasă sau cu o talpă în iarbă.

Rânca

Rânca este stațiunea vedetă de pe Transalpina, aflată la o altitudine ce depășește ușor pragul de 1600 de metri, la poalele Vârfului Păpușa. Rânca este tipul de stațiune care este efectiv asediată de turiști pe timp de iarnă datorită pârtiilor de schi. În afara pârtiilor de schi, în Rânca, mai poți găsi Muzeul Civilizației Montane, dar și un pac de aventuri. Parc Aventura Rânca are patru hectare și un traseu de tiroliană lung de 240 de metri pe care noi l-am încercat și ți-l recomandăm și ție, este amenajat în pădurea de la intrarea în stațiune.

Transalpina este unul dintre locurile care te reîmprospătează și alimentează cu energie, sunt foarte multe opțiuni pentru iubitorii de drumeții, precum: Lacul Gâlcescu, Iezerul Muntinului, Lacul Oașa, Valea Frumoasei. Acestea sunt câteva locuri despre care vom scrie imediat după ce le vom face la pas, dar tu poți sa ne-o iei înainte și să ne povestești. Vrei să simți că întinerești? Mergi pe Transalpina, este locul ideal pentru recreere în care te poți împrieteni cu Cronos!

Curiozități

A fost construita de armatele romane in drum spre Sarmizegetusa si abia dupa anul 1930 a fost pavata cu piatra.

Transalpina mai este cunoscut și drept "Drumul Regelui".

Fiind un drum montan, o porțiune din Transalpina este închisă în timpul sezonului rece. Astfel, tronsonul dintre Rânca și Obârșia Lotrului este închis din noiembrie până la sfârșitul lui mai. În restul anului, pe acest traseu se circulă cu restricții de viteză de 30 km/h.

1 Comment

  1. Raul spune:

    Transalpina <3, abia l-au inchis si abia astept sa il redeschida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.