De aici, orașul se vede în toată splendoarea lui. Și, deși primul lucru pe care îl vei observa odată ce ajungi pe vârful muntelui Tâmpa este panorama extraordinară, acest loc minunat are o mulțime de alte atracții turistice.
În vârful muntelui Tâmpa se poate ajunge fie cu telecabina, fie pe jos, pe unul dintre cele patru trasee cu diferite grade de dificultate.
Cel mai greu de parcurs este traseul Treptele lui Gabony, ce durează o oră, timp în care urci 167 de trepte abrupte din piatră. Pentru că traseul este periculos și poți aluneca ușor, vei avea nevoie de echipament special, odată ce avansezi spre vârf îți vei da seama că merită efortul. Pe de altă parte, cel mai ușor traseu este Drumul Serpentinelor, care are doar 800 de metri. Celelalte două trasee sunt Drumul Cavalerilor și Curmătura dintre Dealul Melcilor și Tâmpa-Șaua Tâmpei. Dar, așa cum am specificat și mai sus, dacă nu ai suficient timp sau condiție fizică, poți ajunge pe vârf cu ajutorul telecabinei. Aici este și iconicul semn BRAȘOV, așa că dacă ai o dronă poți realiza o fotografie sau un video cu adevărat spectaculos. Te poți relaxa apoi la terasa restaurantului Panoramic aflat lângă telecabină, iar seara orașul îți oferă o priveliște absolut superbă.
Muntele Tâmpa este unul dintre locurile din Braşov cu cele mai multe legende. Cele mai cunoscute sunt cele care vorbesc despre existenţa unui mare lac subteran sau despre existenţa unor tuneluri ce străpung muntele, și unde ar fi fost ascunse comori.
Dacă existenţa lacului nu a fost dovedită, tunelurile săpate în munte sunt reale. Astăzi, numai unul dintre ele mai este practicabil şi leagă Casa Sfatului de unul dintre turnurile vechii cetăţi. Celelalte s-au surpat în timp şi toate sunt închise pentru a se evita accidentele.
O altă legendă este legată de singura bancă săpată în piatră aflată pe aleea de sub Tâmpa. Despre această bancă se spune că a fost cioplită în memoria unui cuplu de îndrăgostiți care au murit îmbrățișați, striviți de o piatră care s-a rupt din vârful Tâmpei.
Și această legendă este dovedită printr-un document din anul 1817. Alte două legende vorbesc despre balauri care au semănat teroare în oraş, dar cel mai bine este să le afli direct de la localnici, sunt mult mai savuroase.