De ce spun asta? În primul rând am fost surprinși de calmitatea și ospitalitatea oamenilor, ceva ce numai în ardeal întâlnești, dar și de liniștea și magia orașului. Cumva, simți că trăiești într-un alt timp, așa că am profitat de vizita noastră și am luat Clujul la pas dintr-un capăt în altul, iar la final aveam parcurși în jur de 50 de kilometri. Acum, hai să-ți arătăm și ție câteva dintre locurile pe care chiar nu ai voie să le ratezi odată ce ajungi în Cluj.
Orașul Cluj văzut de pe Cetățuia
Ne aflam în prima zi în Cluj când taximetristul ne-a spus că ar fi păcat să nu facem o plimbare pe strada în oglindă, așa că acesta a fost unul dintre primele obiective turistice pe care le-am bifat. Este vorba despre clădirile gemene dispuse de o parte și de alta a străzii Iuliu Maniu. Arhitectura clădirilor este inspirată de lucrările baronului Hausmann, cel care a restructurat orașul Paris în secolul XIX.
Unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice ale Clujului, un loc romantic, cu o istorie bogată și o panoramă superbă asupra orașului, de care pur și simplu nu te mai saturi. Însă, în urmă cu trei secole, Cetățuia a fost o fortăreață în toată regula, cu bastioane și redute, o garnizoană și un depozit de armament, construită de arhitectul Giovanni Morando Visconti, în perioada 1715-1735, după ce Transilvania intrase sub dominație austriacă.
Un secol mai tarziu, în timpul Revoluției de la 1848, a funcționat și pe post de închisoare, însă astăzi este locul preferat al celor care vor să se bucure de priveliștea absolut superbă. Te poți opri pe treptele din fața hotelului Panoramic, de unde se fac cele mai spectaculoase fotografii, sau poți savura o cafea la una dintre terasele de pe deal, având tot oraşul la picioare. Adevărul este că de aici Clujul se vede altfel, în special dimineața, când răsare soarele, însă noi ne-am promis că data viitoare vom merge acolo sus și într-o seară de august, să vedem luna plină, iar apoi luminile orașului reflectate în Someș.
Acest petec verde este locul cel mai îndrăgit de clujeni, unde natura și distracția fac front comun. Aici vei avea ocazia să te plimbi cu hidrobicicleta, să te relaxezi într-unul dintre hamacele agățate între crengi sau să vizitezi Casino-ul, o clădire foarte veche şi deopotrivă frumoasă. Iar dacă eşti şi microbist, Cluj Arena se află în imediata apropiere, așa că nu uita să-i faci o vizită.
Amenajată pe locul fostei grădini personale a contelui Miko Imre, fostul guvernator al Transilvaniei, Grădina Botanică Cluj-Napoca este locul în care îți garantăm că te vei pierde ore bune admirând vegetația ce se întinde pe o suprafață de 14 hectare și cuprinde peste 10.000 de specii de plante. Una dintre atracții este grădina japoneză, iar în imediata apropiere se află sera cu cactuși. Însă, o vizită la Grădina Botanică nu este completă fără un popas în Serele Mari.
O clădire uriaşă din sticlă ce adăposteşte plante din Amazon sau Australia, iar vedetele grădinii sunt palmierul-curmal în vârstă de 150 de ani și celebrul nufăr de amazon (cel mai mare nufăr din lume), care la maturitate dezvoltă frunze ce ajung până la doi metri în diametru. Cu siguranță ar mai fi foarte multe de spus despre Grădina Botanică și comorile sale, dar cel mai bine este să mergi şi să le descoperi singur.
O altă destinație ce trebuie bifată dacă ajungi în Cluj este celebrul Bastion al Coitorilor, un turn de fortificație care a făcut parte din Vechea Cetate a Clujului. În prezent, acesta găzduiește Centrul de Cultură Urbană, iar la subsol găseşti şi un fel de local, unde poţi mânca sau bea o cafea, pentru ca apoi să-ți continui turul.
Următoarea oprire este Piața Unirii, un fel de inimă a oraşului şi locul în care clujenii îşi dau întâlnire, deci să nu fii surprins dacă prietenii tăi îți vor da ca punct de întâlnire acelaşi loc: la statuie, în Piaţa Unirii. Aceasta este cea mai mare și una dintre cele mai vechi piețe din Europa Centrală și de Sud-Est, fiind îmbibată în istorie, printre reședințele și palatele care-i veghează cele patru zări.
În centru se află Biserica Sf. Mihail, a doua cea mai mare biserică gotică din România (80 metri înălțime), după Biserica Neagră din Braşov.
Construcţia ei a început în anul 1316, pe vremea regelui Carol Robert de Anjou, în anul în care Cluj-Napoca a devenit oraş, şi a durat mai bine de un secol. În fața bisericii este ridicat ansamblul monumental Matia Corvin (Matei Corvin), ce îl prezintă pe regele ecvestru și cei patru generali ai săi, și detine o serie de premii pentru sculptură.
Aflat undeva mai la marginea orașului, Parcul Etnografic „Romulus Vuia” este de fapt un muzeu în aer liber ce are aspectul unui sat tradițional Transilvănean. Găsești aici de la biserici din lemn specifice acestor locuri și până la instalaţii tehnice ţărăneşti sau ateliere meşteşugăreşti. Poți avea surpriza de a te întâlni și cu câteva mirese, acesta fiind un loc destul de popular pentru ședințele foto.
Este unul dintre cele mai boeme locuri din Cluj-Napoca, ce respiră încă timpurile medievale. Astfel că, fie că este iarnă sau vara, o plimbare pe străduțele pavate cu piatră cubică îți va scoate în cale o mulţime de clădiri gotice, printre care şi Casa Matei, casa natală a lui Matei Corvin, sau monumentul neo-baroc Karolina, cel mai vechi monument laic din Cluj.
Dacă îți plac poveștile SF atunci cu siguranță trebuie să ajungi în celebra pădure de la marginea orașului. Odată intrat aici vei avea senzația că, de undeva din spatele fiecărui copac, mii de ființe nevăzute te privesc atent, iar fenomenele stranii care au loc nu sunt doar o închipuire din moment ce jurnaliștii de la BBC au inclus pădurea Horia Baciu în lista celor mai bântuite cinci păduri din lume. Sună înfricoșător, nu-i așa?
Iar dacă tot ai ajuns în Cluj-Napoca, ar fi păcat să nu vizitezi și împrejurimile.
Aflată la 30,4 km de oraș, în localitatea Turda, la Salină se poate ajunge cu mașina în aproximativ jumătate de oră. Pe traseu se traversează localitățile Feleacu și Tureni, iar Salina se află în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Odată aflați înăuntru, cu siguranță veți fi copleșiți de ceea ce munca naturii în paralel cu cea a omului a reușit să facă.
Este a doua cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării. Rezervația are 505 hectare, din care 220 de hectare de stuf , unde poți întâlni numeroase specii de păsări, amfibieni, reptile, dar și 42 de specii de plante. Bucură-te de peisajul deosebit de pe pontonul din lemn ce măsoară un kilometru în lungime și relaxează-te în unul din cele două foișoare în interiorul cărora sunt montat plăcuțe cu informații despre păsările și plantele rezervației.
Pe timpul verii acesta este locul preferat al clujenilor, iar dacă ai timp ar și păcat să nu faci un drum până la cel mai faimos lac din regiune. Este ca o oază de verdeață în mijlocul căreia te poți relaxa înotând, plimbându-te cu barca sau jetski-ul, ori te poți bucura de priveliște întins pe ponton.
La 30 de kilometri de oraș, într-un sat numit Aghireşu, se află unul dintre cele mai frumoase lacuri naturale din România. Cu o culoare neobișnuită ce seamănă cu azurul, dune de nisip imense, tufişuri de papură de un verde viu şi nisipul alb, arată de parcă ar fi scos dintr-un basm. Nu e amenajat, însă parcă nici nu ar avea nevoie, căci are aerul unei frumuseți sălbatice.
Este cunoscut nu numai pentru frumusețea locului, ci și pentru că anual găzduieşte Electric Castle. Supranumit și Versaillesul Transilvaniei, Castelul Banffy este fără îndoială un tărâm de poveste, care păstrează vie atmosfera vremurilor de demult datorită arhitecturii, dar și a lacului sau a spațiilor verzi din curtea sa.