Când cauți o experiență tomnatică așa cum se cuvine, este musai să ieși din oraș. Niciun parc urban nu poate etala în totalitate magia toamnei, așa că am plecat degrabă în căutarea ei și, nu ne-a luat mult să o găsim. Spre lacul Sfânta Ana toamna zburda peste tot.
Hipnotizantă, fără exagerare. Noi, spre exemplu, voiam să surprindem ceața ușoară și aburul ce se așterne deasupra lacului dimineața la primele ore, ei bine, n-am mai ajus. Inițial eram în timpi, dar pe măsură ce ne apropiam de lac devenea tot mai greu să rezistăm tentației de a ne opri.
Pădurea pe care o traversam era spectaculoasă, lumina era și ea unde trebuie, așa că la un moment dat am oprit uitându-ne scopul inițial. Într-o fracțiune de secundă devenisem precum căpitanii de vas sau marinarii, care își pierdeau mințile sub mirajul sirenelor. Am spus că oprim preț de două minute, dar cele două minute s-au transformat în altceva. Uitați și dovada, nu credem ne poate condamna cineva.
Situat în Masivul Ciomatu din județul Harghita, la 35 de kilometri distanță de Miercurea-Ciuc și la o aruncătură de băț de stațiunea Băile Tușnad. Lacul Sfânta Ana s-a format pe fundul craterului unui vulcan stins, numit Ciomatu Mare, din masivul vulcanic Puciosul. Este recunoscut ca fiind locul celei mai recente erupții vulcanice din Carpați și Europa de Est. Cercetătorii estimează că o ultimă erupție ar fi avut loc în urmă cu 32.000 de ani, iar vârsta reală a lacului Sfânta Ana s-ar situa undeva între 8.800 - 9.800 de ani. Lacul își completează apele numai din precipitații şi din apa rezultată în urma topirii zăpezilor, neavând izvoare drept sursă. Puritatea apei se apropie de cea a apei distilate, cu numai 0.0029 mililitri minerale.
Zona este puternic ionizată negativ și are efecte pozitive asupra sistemului nervos. Aici să faci o plimbare cu barca pe lac după o săptămână agitată la serviciu, terapie nu altceva. Forma lacului este adesea comparată cu cea a unei palete de pictor care se întinde pe o suprafaţă aproximativ 19 hectare. Adâncimea lacului nu depășește 7 metri, nici în perioadele cu ploi abundente. Când vremea este frumoasă și lipsită de vânt, se pot observa bule de gaz. Acestea se ridică de pe fundul lacului și sunt de fapt manifestări ale activității post-vulcanice.
Reflexile pădurii ce se oglindesc în lac sunt foarte puternice și clare, veți regăsi un contrast foarte puternic toamna aici. Noi odată ajunși pe marginea lacului am devenit instantaneu euforici. Încă nu știm exact ce a cântărit mai mult la declanșarea acestei stări, prezența ionilor negativi sau poate chiar reflexile îmbietoare. Vom afla data viitoare, lacul Sfânta Ana este sublim indiferent de sezon și mereu altfel.
Legendele lacului nu au finaluri fericite. Sunt chiar morbide, dar morala lor scuză mijloacele și conferă un plus de savoare locului.
Una dintre legende spune că ar fi fost doi fraţi rivali care voiau cu orice preț să se evidențieze. Unul dintre ei a vrut să arate că el are cea mai frumoasă caleaşcă şi a înhămat la ea cele mai frumoase fecioare din sat. Pentru că fetele nu reuşeau că clintească caleaşca deosebit de grea, bărbatul a decis să le biciuiască. Pe una dintre fetele chinuite ar fi chemat-o Ana, care l-ar fi blestemat bărbatul nemilos. "Fulgerător" o furtună puternică s-a pornit, omorândul pe bărbat şi distrugându-i și castelul. În locul lui s-ar fi format lacul de astăzi ce poartă denumirea de Sfânta Ana.
O altă legendă are la bază tot povestea unei fete pe nume Ana, pe care părinţii au silit-o să se căsătorească cu un băiat pe care nu îl avea la inimă. Fata şi-a implorat părinţii să nu o mărite, dar aceştia nu i-au dat ascultatare cântărind pentru ei mult mai mult că băiatul era deosebit de bogat. În noaptea nunţii, fata a fugit şi s-a aruncat apele lacului din munte. Locuitori mișcați de această dramă ar fi denumit lacul după numele fetei.
Dacă încă nu te-am convins, iată și câteva momente menite să te scoată din casă indiferent de sezon.
Poți ajunge la Lacul Sfânta Ana direct din Băile Tușnad pe traseul turistic marcat cu cruce roșie, timp de parcurs cca. 2h 30min. Traseul începe în spatele Hotelului Tușnad, din centrul stațiunii Băile Tușnad. Poteca traversează pădurea spre culmea Ciomatului. După aproximativ 2 ore de urcat veți întâlni un popas cu bancuță și masă de lemn. Aici puteți opta între poteca spre lacul Sfânta Ana (cca. 15 min) sau poteca spre Cabana Sfânta Ana (cca. 20 min). Alte sugestii de trasee din zonă poți găsi aici.
Ți-am pregătit niște sfaturi despre cum să îți alegi bocancii ideali pentru drumeții aici.
Află cum citim marcajele pe munte aici.