Situată în zona de sud a orașului, pe locul fostei grădini personale a contelui Miko Imre, fostul guvernator al Transilvaniei, Grădina Botanică "Alexandru Borza" din Cluj Napoca este una dintre cele mai vechi și vizitate grădini botanice de la noi din țară și se întinde pe o suprafață de 14 hectare, de care se bucură peste 10.000 de specii de plante aduse din toate zonele lumii.
De cum intri pe porțile Grădinii Botanice pășești practic în sectorul ornamental, ce găzduiește plante decorative specifice fiecărui sezon. Însă, primăvara este de departe anotimpul preferat de turiști, asta și datorită celor aproape 40.000 de lalele multicolore, din 170 de soiuri, ce înfloresc an de an. Aici se află unele dintre cele mai vechi soiuri de lalele din lume. Lalelele "Madame Lefeber" sunt printre cele mai valoroase, făcând parte din primele soiuri de lalele apărute. Noi am vizitat Grădina Botanică la început de iunie, astfel că n-am mai găsit lalelele, în schimb ne-au bucurat privirea rosariumul cu ale sale peste 250 de soiuri de trandafiri, plus multe alte flori la fel de îndrăgite, precum gladiolele, crinii, daliile etc.
Din sectorul ornamental am ajuns în sectorul fitogeografic ce cuprinde mai multe tematici menite să grupeze plante din diferite regiuni geografice. Orientul este reprezentat de Grădina Japoneză, una dintre principalele atracții din Grădina Botanică. Aici se află un lac artifical în mijlocul căruia se găsește o insula. Este o adevărată plăcere să te plimbi pe podul curbat ce unește insula cu malul lacului și să admiri plantele aduse special din Orientul Îndepărtat. Farmecul aceste mici grădini este dat și de faptul că toate construcțiile și amenajările din interiorul ei sunt realizate respectând stilul arhitectural tradițional japonez, de la casa ceaiului, felinare de piatră și până la poarta sacră.
Am ajuns apoi în zona serelor mari ce se întinde pe o suprafață de 2000 de metri pătrați, un loc absolut fabulos, bogat în plante tropicale și ecuatoriale, unde cu siguranță vei petrece foarte mult timp. Noi am ieșit de aici după vreo 2 ore, însă recunosc că aș mai fi stat. Complexul este format din șase corpuri: Sera acvariu,în interiorul căreia sunt în permanență cel puțin 30 de grade, și care găzduiește Victoria Amazonia, cel mai mare nufăr din lume, ale cărui frunze pot atinge în diametru un metru și jumătate, chiar doi, putând susține greutatea unui copil. Un alt aspect interesant la acest nufăr este faptul că florile lui delicate apar începând din primăvară, când sunt albe, până toamna, când devin ușor trandafirii. Însă fiecare are o viață de numai 24 de ore.
De aici am intrat direct în Palmariu. Cu o înălțime de 16 metri, în interiorul acestuia se înalță în jur de 80 de specii de palmieri și bananieri, unii dintre ei având o vârsta foarte înaintată. Cel mai bătrân are în jur de 160 de ani şi este vorba despre un curmal de canare. La fel de spectaculoase sunt și sera cu bromeliaceae, sera cu orhidee şi ferigi, sera de plante australiene şi mediteranene și sera cu plante suculente.
După ce am ieșit din paradisul exotic am trecut pe lângă Pepinieră și am urcat apoi spre zona de floră a României, structurată în mai multe sergemnte, fiecare reprezentând prin plante câte o zonă geografică a țării noastre: de la vegetația Munților Carpați la cea a podișului transilvan sau a litoralului Mării Negre. Tot aici se află un trunchi uriaș de copac secular.
Am traversat apoi un pârâiaș și am ajuns în câmpie, unde se află sectorul plantelor medicinale, cunoscute datorită proprietăților lor medicale și curative. Dacă ajungi până aici nu ai cum să nu observi turnul de apă, ce se înalță printre copaci, care este și loc de belvedere asupra întregii grădini. Acesta se găsește în sectorul sistematic, ce conține un mare număr de specii de plante, iar mai jos, spre Grădina Japoneză se află serele mici, în care se cultivă plante din zona ecuatorială, tropicală și subtropicală. Veți vedea toate familiile de cactuși, aflați atât în interior, cât și în exteriorul serelor.
Și, dacă tot ai ajuns până aici, nu rata cel mai mare și important Herbar din țară. Acesta se află la etajul cladirii Muzeului Botanic și cuprinde 750.000 de coli cu plante presat, atât din Romania, cât și din marea majoritate a regiunilor lumii.
Notă: Se pare că Herbarul a stat la baza elaborării monumentalei lucrări în 13 volume - Flora României, în care sunt descrise caracterele botanice ale tuturor speciilor de plante care cresc în ţară.
Noi, din păcate, nu am intrat să vedem herbarul pentru că la momentul respectiv nu știam de existența acestuia. Însă data viitoare când vom mai ajunge în Cluj-Napoca cu siguranță o vom face.
HARTA:
Harta Grădinii Botanice o găsiți aici.MUZEUL BOTANIC:
Luni-Vineri : 8:00 - 15:00
GRĂDINA:
15 oct - 7 apr grădina este deschisă între 8:00 - 18:00
8 apr - 14 oct grădina este deschisă între 8:00 - 20:00
SERE:
15 oct - 7 apr serele sunt deschise între 9:00 - 16:00, Ultimii vizitatori intră la 15:45
8 apr - 14 oct serele sunt deschise între 9:00 - 18:00, Ultimii vizitatori intră la 17:45
Serele sunt închise în prima zi de luni din fiecare lună.