Aici trebuie să îți analizezi nevoile. Mergi singur, cu un prieten sau mai mulți? Vrei mai mult spațiu sau o greutate mai mică în spate? Dacă te gândești să străbați distanțe lungi la pas și campezi în locuri greu accesibile noi îți recomandăm să fugi de corturile grele, ideal ar fi să găsești unul cât mai ușor. Cu cât cortul din spatele tău este mai ușor cu atât mai multă anduranță ai.
Un alt criteriu de bază de care trebuie să țineți cont sunt condițiile pe care vreți să campați.
În funcție de timp, corturile pot fi de 2 sezoane, de obicei utilizate primăvara și vara. Dar pentru drumeții montane nu vi-l recomandăm pentru că nu este suficient de rezistent la vânt și ploi. Corturile de 3 sezoane se bucură de cea mai mare popularitate ele putând fi folosite primăvara, vara și toamna. Se opun condițiilor meteorologice agresive și sunt de preferat pentru expediții pe munte. De precizat ar fi că nu fac față prea bine zăpezii.
Au mai rămas corturile de 4 sezoane care desigur, pot fi folosite în orice anotimp. Spre deosebire de corturile de 3 sezoane, țin zăpada la distanță, sunt mai rezistente și mai stabile. Dar nu te gândi că sunt scutite de dezavantaje! Greutatea lor este semnificativ mai mare și chiar dacă este el de 4 sezoane, nu prea poate fi folosit vara, aerul din cort va fi închis. Un mare NU pentru vară!.
Asta este partea cea mai dificilă. Materialele din care este confecționat cortul sunt extrem de importante, un material ales greșit vă poate adăuga o greutate în plus absolut nenecesară. Materialele din care trebuie să fie alcătuit cortul să fie rezistente, durabile și cât mai ușoare cu putință.
Exteriorul trebuie să fie, de obicei, din nylon, rezistent la apă. Iar aici vei întâlni următoarea expresie, ”coloana de apă”. Este vorba de o caracteristică situată între 2.000 și 10.000, care se referă la impermeabilitatea cortului, cât și la circulația aerului. De regulă, cu cât coloana de apă este mai mare, cu atât va trece mai puțină apă prin materialul cortului, dar va respira mai puțin și va face condens. Pentru că nu există avantaje fără dezavantaje când vorbim de corturi.
Interiorul trebuie să fie dintr-un material ușor, care să asigure o aerisire bună. De obicei, această componentă este tot din nylon, dar, evident, un alt tip decât exteriorul. La baza din interiorul cortului, materialul este identic sau aproape identic cu materialul din exterior.
Stabilitatea cortului este în strânsă legătură cu numărul de bețe folosite.