C ând alegi să mergi pe munte unul dintre cele mai importante aspecte este să știi să citești marcajele cu care te intersectezi pentru a evita neplăceri sau eventuale accidentări. Nu este suficient doar să ai echipamentul potrivit, trebuie să știi și să te orientezi.
Marcajele îți indică locul în care te afli, altitudinea, sezonul, distanța pe care o ai de parcurs până la următorul reper, și foarte important gradul de dificultate al traseului. Noi nu știm cum este să te rătăcești pe traseu, dar putem presupune cam cât de neplăcut poate fi, așa că... mare atenție!
Marcajele montane le găsești la începutul fiecărui traseu, ele mai apar și atunci când se intersectează două sau mai multe trasee. Sunt amplasate pe copaci, stânci, pietre, stâlpi sau tăblițe. Marcajele le mai întâlnim și pe cele mai importante vârfuri sau în preajma zonelor aglomerate cu obiective turistice.
În grup: au inițial un parcurs comun, după care semnele se ramifică succesiv pe diferite trasee
Centrifugale: au semne ce se despart chiar de la pornire pe trasee diferite
În circuit: au același punct de plecare și de sosire
Cu ax comun: au un traseu principal numit și magistrală – în general traseu de creastă – din care se ramifică sau către care se dirijează mai multe trasee secundare
Pentru trasee dus-întors
Marcaje sub formă de bandă verticală – marchează traseul principal și este întâlnit în traseele de creastă.
Marcaje sub formă de cruce cu brațele egale – traseele de legătură cu traseul principal.
Punctul și triunghiul – își fac apariția în locurile unde se află poteci care vin de pe văi și marchează traseele secundare.
Pătrat roșu sau albastru – reprezintă apropierea de rezervații naturale.
Cercuri duble de culoare albă și roșie – marchează traseele dus-întors.
„C” într-un pătrat – marchează traseele pentru bicicliști.
Pătrat format din mici pătrățele negre și galbene – indică zone cu grad de pericol ridicat de avalanșă.
De direcție (simple sau duble) pe plăcile metalice în formă de sageată - indică sensurile de parcurs;
De traseu (table indicatoare), care sunt de mai multe tipuri – în punctele de convergență (raspântii) ale mai multor trasee, cuprind semnele de marcaj, direcțiile de mers, timpul de parcurgere al traseelor; cele de avertizare (cu rol de protecție) se montează pentru semnalizarea unor pericole: drum periculos, căderi de pietre, prăpastie, declanșarea avalanșelor; table toponimice: semnalizează lacuri și râuri, intrarea în rezervații naturale, monumente ale naturii;
De documentare, furnizează informații privitoare la traseele marcate precum și despre principalele puncte de interes turistic din arealul respectiv și se găsesc la cabane sau în stațiuni.
Dacă este afișată și sigla Salvamont, aceasta indică faptul că vă aflați într-o zonă „patrulată” de echipele organizației respective.
Timpul afișat indică durata unui parcurs cu mers obișnuit (fără opriri mai mari de 10 minute dupa fiecare oră de mers). Dacă apar două valori (de exemplu 4 1/2 – 5 ore), diferența de 1/2 oră reprezintă decalajul dintre un turist antrenat și unul mai puțin antrenat, ori dintre o deplasare în condiții atmosferice normale și una cu intemperii.
Pe indicatoare aflate la intrările și ieșirile de pe traseu puteți găsi, conform ”Ghidului drumețiilor montane”, următoarele litere, care reprezintă:
A – pericol de avalanșă
C – cornișe pe traseu
D – dificultăți alpine (pasaje, săritori)
M – condiții meteo ce pot influența substanțial parcursul
O – orientare dificilă
P – pantă mare și alunecoasă
H – limita dintre două ocoale silvice
Totodată, mai există marcaje aflate în zone stâncoase numite Momâi, sunt grupuri de pietre amplasate în formă de piramidă, iar înălțimea lor atinge până la 1 m.